Have

 
23-12-2006
Haveleksikon

Ordet have betyder "det hegnede". Tidligere blev det samme ord også brugt om

* dyrehave
* kohave
* hestehave
* skovhave

Alle har det fælles, at de er indhegnede områder, beregnet til et bestemt formål. Den anvendelse af ordet stammer fra en tid, da landskabet ikke var hegnet, som det er i dag. Kreaturerne var enten tøjrede eller også var de under opsyn af en hyrde. Markerne var ganske vist hegnede, men kun indtil høsten. Derefter "opgav man ævred" (hegningen) og brugte kæppene som pindebrænde.
Have i Aalborg, hvor der er brugt flere af de nævnte elementer, forenet på en harmonisk måde.
Have i Aalborg, hvor der er brugt flere af de nævnte elementer, forenet på en harmonisk måde.

I nutidens forstand er det altså hegnet, der sætter haven som have. Det er der ikke mange problemer i, for de fleste danske haveejere foretrækker at være omgivet af en eller anden form for hegn, der på én gang markerer territoriegrænserne og skærmer jordstykket mod den hårdeste klimafaktor i Danmark: vinden.

Haver kan dyrkes på mangfoldige måder, og ingen af dem er sådan set bedre end andre, men skik og brug eller forskellige bestemmelser betyder ofte, at der kun er begrænsede muligheder for at gøre noget anderledes end naboerne. I de fleste haver finder man en hel række elementer, der ganske vist ikke er nødvendige hver især, men som alligevel føles så "rigtige", at de fleste har dem:

Bedømmelse: 6.50 af 10

 
 
Find information om: have guiden guide
(Hovedkategori: Haveleksikon)