Gode råd til haven i oktober

 
05-10-2010
Gode råd om haven

Brug oktober til at pleje jorden og forberede til vinteren.

1. Pas på nattefrost
I oktober er risikoen for nattefrost stor. Hav derfor plastikfolie parat, så du kan sarte planter. Plastfolien kan hæve temperaturen fra frost til plusgrader.

2. Beskær frugttræer
Du kan beskære diverse frugttræer.

3. Flyt på stauden
Lige nu er det et godt tidspunkt at dele og omplante stauder.

4. Slå græsset
Græsplænen skal måske slås for sidste gang i år.
Så længe jordtemperaturen er over seks-syv grader, så bliver græsset ved med at vokse.

5. På med komposten
Hvis komposten er færdig, kan den strøs ud. Et tyndt lag på fem cm i rosenbedet gavner både jordstrukturen og beskytter mod frostskader. Vent evt. med at kultivere komposten ned i jorden til foråret.

6. Flyt rundt på løgene
Løgvækster kan graves op og flyttes med forsigtighed.

7. Få dækket jorden
Større nøgne jordarealer, såsom køkkenhaven, kan tilsås med 'grøn jorddække'. Honningurt, gul lupin og gul sennep hører til de gode grønne jorddækkeplanter. Det grønne bunddække opsamler næring, som så bevares i haven og videregives til de planter, der dyrkes til næste år. Derfor skal du ikke fjerne planterne til foråret, men fræse eller kultivere dem ned i jorden.

8. Få dækket jorden
Efteråret er den bedste plantetid. Sådan er det for langt de fleste planter i haven. Jorden er varm og fugtig og planterne, der skal holde flyttedag vokser meget langsomt på denne årstid. Det betyder dog ikke, at man ikke kan plante på andre årstider. Hovedparten af vores planter til haven produceres og sælges i potter. Derfor er det muligt at plante planterne hvornår det skal være, når blot jorden, de skal vokse i, er god at grave i (duer ikke i frostvejr), jorden er løsnet og nem at etablere nye rødder i og ikke mindst at du husker at vande både før, under og efter.





 
 
Find information om: have guiden guide
(Hovedkategori: Gode råd om haven)